Neviditelné a miniaturní zbytky ropy uniklé z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu jsou ve velkém shluku přítomny v hloubce 900 metrů pod hladinou. Zhruba 35 kilometrů dlouhý mrak se pohybuje velmi pomalu a zůstane v tomto stavu mnoho měsíců a možná i déle.

Vědci z Massachusettského oceánografického ústavu říkají, že v hloubce kolem 900 metrů a za teploty 4,5 stupně Celsia je rychlost rozkladu desetkrát pomalejší než na povrchu.

Vědci pátrali po ropných zbytcích poblíž havarovaného vrhu, který byl 64 kilometrů od louisianského pobřeží. Mrak malých částic detektovali ve vzdálenosti necelých pěti kilometrů od něj. Táhne se v délce přes 30 kilometrů směrem na jihozápad. Jde o miniaturní částice, které člověk necítí ani nevidí a jestliže v nich plave, neví o tom.

"V odebraných vzorcích vody nebylo nic vidět, byly na pohled čisté," řekl šéf studie Richard Camilli.

Rezidua uniklé ropy se nacházejí pod vodami, v nichž se pohybují nejčastěji lovení tvorové v Mexickém zálivu, tedy tuňáci, makrely a okouníci. Víc než je ohrožují miniaturní částečky ropy tvory žijící ve větších hloubkách, tedy malé ryby a korýše.

Hejna malých ryb vyplouvají z hloubky do mělčích vod, kde se stávají kořistí větších ryb a mořských savců. "Můžeme přijít o živočišné druhy, o jejichž existenci ani nevíme. Jde o vysoce citlivý ekosystém," řekl Monty Graham z alabamské laboratoře pro studium delfínů.

Vědci celé léto debatují o nebezpečí ropy, která se dostala do hlubokých vod, a nesouhlasí s vládními představiteli, kteří tuto možnost zlehčují. Teď už i zástupci vlády připouštějí, že až 160 milionů litrů ropy může být pod hladinou v podobě miniaturních vláken, slabších než lidský vlas.

Šéf studie Richard Camilli řekl, že měření dokazují, že mrak miniaturních částic existuje, že pochází z vrtu firmy BP a že se zřejmě nikdy nepřiblížil hladině. Je dlouhý až 35 kilometrů, ale to není jisté, protože v této vzdálenosti bylo měření kvůli hurikánu přerušeno.

Shluk se podle vědců pohybuje rychlostí sedmi kilometrů za den jihozápadním směrem od vrtu. Nejnovější pozorování nevylučují, že se mrak, který byl při červnových pozorováních celistvý, rozpadá na menší části.