Prebiotikum je nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry. Zpravidla se jedná o těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy. Ty se v tlustém střevě stávají substrátem pro některé žádoucí bifidobakterie, které je prokvašují (hlavními odpadními produkty jsou kyselina máselná, propionová či octová). Je důležité vybrat takové oligosacharidy, které nezpůsobují výraznější nadýmání či ještě výraznější trávící problémy. Za nejvýznamnější přirozené prebiotikum je považován oligosacharid inulin. Velký podíl inulinu se nachází v kořenu čekanky, hlízách topinambury, hlízách jakonu, česneku, póru a v cibuli.
Zdroj: Wikipedia
Prebiotika napomáhají růstu a rozmnožování bakterií, které jsou přirozeně přítomné v lidských střevech. Pokud se přidá do stravy pět až 20 gramů prebiotik, pak se množství bakterií zvýší až stokrát. To pak pomůže vrátit střeva do rovnováhy. Ta je narušována nezdravým příjmem tučné stravy, přičemž toto "vykolejení" a s ním spojené zánětlivé stavy vedou k obezitě.
Dvojice vědkyň z UCL Nathalie Delzenneová a Patrice Caniová ve své práci detailně popisují příčiny zánětových problémů. Ty vytvářejí bludný kruh tím, že přispívají k ubývání střevní membrány, která pak nehraje roli přirozeného filtru, což přispívá k obezitě.
Jejich studie navíc vede k závěru, že pokud se do střev dostanou vhodné bakterie, a to ať už dobrou stravou nebo pomocí potravinových doplňků, pak to pomůže potíže zmínit. U myší, u nichž to experti vyzkoušeli, to fungovalo a zvířátka výrazně pohubla.