Konzumace kávy a čaje významným způsobem snižuje riziko onemocnění diabetem 2. typu. Před touto nemocí ale zřejmě nechrání kofein, protože ještě lepší ochranu poskytuje káva, která ho neobsahuje. Vyplývá to z několika studií zahrnujících půl milion lidí a zveřejněných v publikaci Archives of Internal Medicine.

Diabetes druhého typu je onemocnění, které se objevuje po 40. roce věku. Tělo v té době sice vylučuje inzulin, ale nevyužívá ho, jak by mělo. Součástí léčby je naordinování zdravé výživy a pohybu.

Riziko onemocnění se snižuje o pětinu až o třetinu

Podle zveřejněné studie se snižuje riziko onemocnění touto formou cukrovky až o pětinu u lidí, kteří denně vypijí tři nebo čtyři šálky kávy či čaje. U konzumentů stejného množství kávy bez kofeinu bylo riziko nižší dokonce o třetinu. Při detailním rozboru výsledků vyšlo najevo, že každý další šálek pravděpodobnost onemocnění snižuje o dalších sedm procent.

Výzkum koordinovala Rachel Huxleyová z univerzity v Sydney. Příznivý účinek podle ní nesouvisí s kofeinem, ale jinými složkami čaje a kávy. Mohou to být například hořčík nebo kyselina chlorgenová, která působí jako antioxidant.

Britská odbornice na diabetes Victoria Kingová se domnívá, že údaj o snižování rizika onemocnění nelze ze studie interpretovat, dokud nebude vyjasněno, nakolik se na tom mohla podílet například dieta nebo zvýšená tělesná aktivita. A také dokud nebude známo, které složky kávy a čaje vlastně toto riziko snižují.

"Jisté je pouze to, že onemocnění diabetem 2. typu souvisí s životním stylem. Mnohým případům onemocnění se dá proto předejít aktivitou a vyváženou stravou, tedy jídlem s nízkým obsahem tuků a cukru a s větším množstvím ovoce a zeleniny," řekla Kingová.