Tým expertů z Univerzity Johanna Gutenberga své tvrzení podle serveru BBC News dokládá experimentem, při němž byl do bílého vína namočen na den zub dospělého člověka. Úbytek vápníku a fosforu ve sklovině byl zaznamenán až do hloubky 60 mikrometrů (mikrometr je tisícina milimetru), což vědci považují za neopominutelnou hodnotu.

Kyselé šťávy bílého vína prý ubližují zubům podstatně více než víno červené. Nejhorší dopady mají ryzlinky, které mají nejnižší pH (jsou nejkyselejší).

Negativní účinky bílého vína se po letech projeví, i když si konzument bude po večerním pití svědomitě čistit zuby, uvedla dále vedoucí týmu Brita Willershausenová a její kolegové. Přehnané čištění zubů naopak podle vědkyně může ještě situaci zhoršit a vést k další ztrátě skloviny.

"Ale tradice dát si po jídle místo dezertu sýr, nebo ho přikusovat k vínu, může mít prospěšný preventivní vliv, protože sýry mají vysoký obsah vápníku," podotkli vědci. Sýr pomáhá neutralizovat kyselé sliny a podporuje obnovu minerálů.

Naopak jahody podávané k šampaňskému nebo míchání perlivých bílých vín s ovocnými džusy dále stav zubní skloviny zhorší.

Damien Walmsley z britské zubní asociace doporučuje popíjet víno k jídlu a počkat nejméně půl hodiny, než si člověk vyčistí zuby a půjde spát. "Sliny produkované při žvýkání jídla neutralizují kyselost vína a omezují jeho erozivní potenciál. Jistý časový odstup před čištěním zubů pak poskytuje sklovině šanci z útoku kyselin se zotavit," uvedl Walmsley.