nezdravé jídloKlíčovou variantu genu - pojmenovaného FTO - v sobě nosí zřejmě 63 procent lidí, shrnují své nové poznatky britští výzkumníci ve studii zveřejněné v odborném časopise The New England Journal of Medicine.

Vědci zkoumali skupinu sta dětí ve věku od čtyř do deseti let. Děti, které měly variantu genu FTO, si vybíraly jídla s větším obsahem cukrů a tuků. Zcela instinktivně je tato jídla přitahovala mnohem více než jídla označovaná za zdravá.

Každé dítě zahrnuté do studie podstoupilo tři testy, při nichž jim byl nabídnut celý rejstřík různých typů jídel.

Vědci zjistili, že tato varianta genu nemá žádný dopad na rychlost, s jakou tělo stráví jídlo, nebo na aktivitu lidí. Nenašli také žádný důkaz o tom, že by nositelé této varianty genu měli problém uvědomit si, že jsou nasyceni a že by měli přestat jíst.

Tyto lidi instinktivně mnohem více lákají kaloričtější jídla.

"Naše práce ukazuje, že tento gen sám nevede k obezitě bez přejídání. Vyplývá z ní také, že obezitu spojenou s tímto genem by šlo regulovat pečlivou kontrolou stravování," řekl vedoucí studie Colin Palmer.

Výsledky studie také značně posílily teorii, že prudce stoupající obezita je těsně spjata s širokou dostupností levných tučných jídel, která obvykle skrývají spoustu kalorií.

Dále čtěte

Poučení pro lidi, kteří mají příslušné varianty genu FTO, je tedy velmi prosté: odolat pokušení, i když jejich genetická výbava je vede k tomu, aby dělali něco docela jiného.

Výzkum ukázal, že lidem, kteří mají jednu kopii klíčového genu FTO, což je 49 procent populace, hrozí o 30 procent vyšší riziko obezity, zatímco u lidí majících dvě kopie genu se toto riziko zvyšuje téměř o 70 procent.

S obezitou je podle Palmera pravděpodobně spojeno mnoho různých genů. "Musíme najít cesty k tomu, jak udělat zdravější životní styl přitažlivější, aby se potom mohl stát snadnější volbou," řekl Palmer.