telekomunikace-1-350-210.jpgCílem nové regulace je podle eurokomisařky Viviane Redingové dostat unii na špici na světovém telekomunikačním trhu. "Reforma posílí v budoucnu náš průmysl coby světového lídra v telekomunikacích. Zvýší konkurenci na trhu, povede k větším inovacím a investicím a pomůže obyvatelům unie dostat víc z moderních komunikačních prostředků," řekla před časem.

Nová regulace by měla zvýšit konkurenci na telekomunikačním trhu, zvýšit dostupnost internetu či navrhnout způsob, jak se využijí kmitočty po přechodu od analogového pozemního vysílání k digitálnímu.

K vytvoření konkurenčního trhu by mělo přispět i vytvoření nového, mnoha pravomocemi obdařeného celounijního regulačního úřadu, který by nahradil dosavadní sdružení národních regulátorů s poradním hlasem. Nový unijní regulační úřad má podle komise zajistit, aby služby jako například internet, roaming datových služeb či třeba používání mobilních telefonů v letadlech a na lodích byly jednotněji upraveny ve všech 27 členských zemích EU.

Členským státům EU se nelíbí se především myšlenka jednotného regulačního úřadu a většině zemí ani návrh na rozdělení telekomunikačních operátorů na dvě divize, z nichž jedna má spravovat samotnou síť a druhá nabízet služby.

Podle českého ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, který se dnešního jednání účastnil, se proti vizi jednotného regulačního úřadu, který by stál nad národními regulátory, postavily všechny státy. Podobná situace panovala i v případě takzvané funkční separace telekomunikačních operátorů, tedy jejich rozdělení na dvě divize. I když tady nebyl hlas jednotný, proti bylo 15 členských států a dva byly prý pro. Ostatní během zasedání nevystoupily, včetně ČR.

Aby nová regulace vstoupila v platnost, musí Redingová získat souhlas členských států a evropského parlamentu.