mobile_future_350_210.jpgS nápadem sdílet infrastrukturu s dalšími operátory, a tak ušetřit, přišel Vodafone už vloni. „Hledáme optimální partnerské řešení pro sdílení sítí, ať už se jedná o technologii UMTS nebo DVB-H a pokračujeme v tomto ohledu v jednáních se všemi relevantními subjekty na trhu," uvedl mluvčí Vodafonu Filip Hrubý.

 

T-Mobile od jednání o společné síti UMTS odstoupil kvůli nejednoznačnému finančnímu přínosu. „Jedním z dalších důvodů ukončení jednání pak byla krátkodobá perspektiva využití uvažované technologie a nedosažení předpokládaných úspor vzhledem k dodatečným výdajům na výstavbu nové, byť sdílené sítě," uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

 

Podobně v září skončila i jednání o sdílení sítě GSM, protože současná technická řešení efektivní sdílení sítí, které by vyhovělo všem požadavkům obou stran, neumožňují.

 

Podle mluvčího Vodafonu Filipa Hrubého však jednání budou dál pokračovat. I T-Mobile je podle Kemrové připravený o sdílení nových technologií a infrastruktury dál jednat s Vodafone i Telefónikou. "Rozhodujícím kritériem bude vždy efektivita řešení," dodala Kemrová.

 

Podle informace z tohoto týdne však zřejmě existuje shoda mezi operátory alespoň v jedné oblasti. Všichni tři prý chystají společný podnik, který by provozoval sdílenou síť pro televizní vysílání v mobilech.