Americká mediální skupina Viacom žádá po internetové značce YouTube, aby stáhla ze svých stránek přes 100 tisíc neautorizovaných klipů. Viacom to dnes uvedl po několika měsících bezvýsledných jednání s YouTube a její mateřskou firmou Google. Viacomu patří kabelové sítě MTV, VH1 a Nickelodeon a filmové studio Paramount Pictures.

YouTube zprostředkovává na internetu výměnu čím dál populárnějších klipů domácího videa. Tiskový mluvčí YouTube nebyl po zveřejnění zprávy Viacomu k zastižení a na telefonáty neodpovídal.

Viacom ve zprávě uvedl, že YouTube nehodlá uzavřít férovou marketingovou dohodu, kterou by zpřístupnil materiál od Viacomu svým uživatelům. Podle Viacomu se YouTube a Googlu také nepodařilo zajistit patřičné filtry, které by nepustily na internet klipy chráněné autorským právem.

Viacom nyní žádá YouTube, aby klipy stáhla, právní cestou ale věc řešit nechce. Podle federálního zákona o autorských právech jsou internetové služby jako YouTube obecně nepostižitelné. Méně čisté z právního hlediska je, když nějaký uživatel na internetu zveřejní a nabídne k výměně klip z nějakého díla.

Loni v listopadu YouTube souhlasila, že smaže téměř 30.000 souborů. Přiměly ji k tomu stížnosti japonské asociace zastupující autorská práva autorů, skladatelů a vydavatelů. Některé mediální společnosti ale již YouTube dovolily, že může používat klipy z jejich vysílání. Byly to CBS a NBC Universal ze skupiny GE.

Universal Music Group, divize francouzské skupiny Vivendi, hrozila YouTube, že se s ní bude soudit pro porušování práva. Podle Universalu byla YouTube centrem pirátského hudebního videa, později s ní ale uzavřel licenční dohodu. S jinými se YouTube teprve bude muset dohodnout.

Přes problémy, které s YouTube má Viacom, se jeho divize MTV Networks již na licenční smlouvě dohodla s Googlem. Díky tomu může Google využívat klipy z MTV ve své nabídce služeb videa, napsala agentura AP.