digital_tv__350x210_.jpgDnešní den byl posledním ze lhůty, který Nova - stejně jako Prima - k přistoupení k plánu či jeho odmítnutí měla.

V praxi to znamená, že Nova i Prima se vzdají svých analogových kmitočtů, na které mají práva až do roku 2017, respektive 2018, a jež tak budou moci být využity v následujících několika letech pro budování dalších digitálních sítí.

Technický plán přechodu (TPP) je jakýmsi jízdním řádem digitalizace. V první fázi - do postupného vypnutí analogového vysílání v celé ČR v červnu 2012 - počítá s výstavbou čtyř celoplošných sítí vysílačů pro digitální TV vysílání. V nich bude prostor pro zhruba 16 až 20 televizních stanic, včetně nynějších, proti současným čtyřem celoplošným analogovým.

Dále čtěte

V další fázi po úplném vypnutí analogové televize vznikne několik dalších sítí, které budou zčásti určeny opět pro DVB-T a také pro digitální rozhlas. O dalším využití uvolněných kmitočtů by měla rozhodnout odborná diskuse, kterou se snaží vyvolat Český telekomunikační úřad. V úvahu přichází sítě televizního vysílání pro mobilní telefony, rozšíření přístupu k širokopásmovému internetu a další varianty.