Internetový vyhledavač Google po sedmi měsících testování zpřístupnil veřejnosti svoji internetovou encyklopedii Knol. Analytici upozorňují, že nový systém se stane konkurentem Wikipedie. Google však uvádí, že Knol by měl být spíše doplňkem Wikipedie.

Čtěte Nové blogy o internetu a počítačích na iHNed.cz

Do encyklopedie, kterou zájemci naleznou na internetových stránkách http://knol.google.com, může přispívat každý, kdo se předem přihlásí. Na rozdíl od Wikipedie vyžaduje Knol identifikaci autora, aby veřejnost mohla zhodnotit důvěryhodnost zdroje. Pokud se u hesla bude objevovat reklama, získá autor podíl na reklamních příjmech. Tento systém má zvýšit zájem běžných lidí, aby přispívali do encyklopedie, a obsah u jednotlivých hesel tak nebyl příliš akademický, jako je tomu u tradičních encyklopedií. Jednotlivé heslo může mít i několik přispěvatelů. Název pro encyklopedii firma vytvořila s písmen anglického slova knowledge, tedy znalost či vědomost.

Souboj Knol vs. Wikipedia 

V Knolu je nyní několik stovek výrazů. Ve Wikipedii, která má sedmiletý náskok před Knolem, je přes sedm milionů článků ve více než 200 jazycích.

Snahy Googlu rozšířit svoji činnost mimo vyhledávací služby, které tvoří hlavní část jeho zisku, měly zatím smíšený úspěch. E-mailové služby se staly hitem, avšak služba Base, která umožňuje lidem nabízet zboží a služby bez nutnosti za tuto inzerci platit, či sociální stránky Orkut si tak dobře nevedou, napsaly agentury AP a Reuters.