Vědci z Kjóta si všimli, že u naklíčených semen se zvyšuje až čtyřikrát počet jejich průduchů k absorbování oxidu uhličitého a k uvolňování kyslíku, pokud se tato semena ponoří na 48 hodin do jistého bílkovinného roztoku, vysvětlila vedoucí výzkumného týmu Ikuko Harová-Nišimurová.

Další význam tohoto objevu spočívá v tom, že se zvyšuje tvorba škrobu při fotosyntéze, kdy zelené rostliny používají CO2 a vodu k produkci cukru a dalších organických složek.

"To by mohlo vyústit ve větší produkci potravin a materiálů pro biopaliva," řekla tato profesorka biologie na místní univerzitě.

Pro výzkum se podle ní použily mladé výhonky rostliny huseníček Thalův (Arabidopsis thaliana), která se běžně používá v genetickém výzkumu v rostlinném světě.

Používaná bílkovina se nazývá Stomagen, který je snadné získat chemicky, ale při vysokých finančních nákladech. Japonský tým nyní hledá levnější způsob k jejímu získání.

Zvýšení průduchů rostlin by se také nejspíš dalo dosáhnout jejich genetickou úpravou, dodala Harová-Nišimurová